eldriven-husvagn.jpg

Eldriven husvagn: Så funkar det

Publicerad: 2022-03-28 09:21:02

Kan husvagn med eldrift bli standard i framtiden, nu när elbilar blir allt vanligare? Vilka är för- och nackdelarna med en eldriven husvagn? Låt oss titta på det. 

Elbilarna breder sakta ut sig över världen. I Sverige är målet att minska utsläppen i transportsektorn med 70 procent till år 2030. Uppskattningsvis krävs cirka en miljon laddbara bilar för att det målet ska bli uppfyllt.  

För att underlätta svenskarnas omställning installeras allt fler laddstolpar i till exempel bostadsrättsföreningar och vid bensinmackar mellan städer, för att folk smidigt ska kunna ladda upp sina elbilar. I Stockholm är målet att all gatuparkering ska ha laddutrustning till år 2030.  

Sämre batteritid med släp 

I takt med elektrifieringen av bilar förändras också behovet på marknaden för husvagnar. Visst finns det elbilar med dragkrok, men att haka på ett tungt släp kan minska batteritiden betydligt. Räckvidden för en elbil kan mer än halveras med en husvagn efter sig.  

Det gör att resorna blir korta och hackiga när man behöver stanna och ladda ofta. Därför har nu elektrifiering börjat att leta sig in även på husvagnsmarknaden, så att räckvidden ska bli så lång som möjligt även med husvagn på dragkroken.  

Fördelar med eldriven husvagn 

Det är dock inte bara den som har elbil som dragbil som kan dra nytta av en eldriven husvagn. Även bränsleförbrukningen på en diesel- eller bensindriven bil minskar, särskilt om man kör i många uppförsbackar som i Alperna. Dessutom ökar säkerheten tack vare att bilen enklare kan accelerera, svänger bättre i kurvorna och åker säkrare på raksträckor, tack vare en låg tyngdpunkt och att ekipaget hela tiden är sträckt.   

Eldriften gör också att man slipper hantera gasolflaskor vilket frigör förvaringsutrymme. Som helhet ökar alltså bekvämligheten såväl som tryggheten, då man kan åka längre utan att behöva tänka på att ladda bilen och får en ”skjuts” bakifrån tack vare eldriften, som underlättar i körningen.  

Så fungerar husvagn med eldrift  

Principen för dagens eldrivna husvagnar är att man har en elmotor vid varje hjul på husvagnen. Det gör att dragvikten på släpet minskar markant och man kan köra längre med elbilen. Det har även börjat att dyka upp alternativa idéer som gör att man inte behöver köpa en helt ny husvagn om man redan har en, till exempel husvagnschassi med elmotor. Ett sådant system kan dels hjälpa till att driva och bromsa in, dels ladda husvagnens batterier under körning.  

Framtiden för husvagnsbranschen 

Med dagens elbilar så går det att konstatera att en husvagn med eldrift gör stor skillnad för räckvidden och körupplevelsen. Hur framtiden ser ut återstår att se, men det är tydligt att elbilarna blir allt vanligare. I februari 2022 fanns runt 300 000 laddningsbara personbilar i Sverige, och andelen förväntas fortsätta öka.  

Detta skapar både nya krav på husvagnsbranschen och nya möjligheter. Men för husvagnsägare innebär såklart batterier i husvagnen också ett visst extraarbete i vissa fall. Sannolikt kommer vi att få se nya lösningar från tillverkarna presenterade inom de närmaste åren och kanske blir eldrift på husvagn allt mer förekommande.