fritidscenter-husvagn-husbil-2021-kabe-adria-affinity-1.jpg

Nya regler för överlast 1 januari 2021

Publicerad: 2021-03-24 15:44:53

Reglerna för överlast på husbil och husvagn har förbättrats efter årsskiftet. Nu har de nya, förbättrade reglerna trätt i kraft. Det innebär att överlasten nu baseras på totalvikten och inte på lastvikten, precis på samma sätt som för övriga fordon. 

Låg lastvikt har varit ett problem framför allt på husvagnar, men också till viss del på husbilar. Innan de nya reglerna tog kraft beräknade man överlast utifrån fordonet maximilast, alltså totalvikt minus tjänstevikt. Nu har man ändrat så att man i stället beräknar eventuell överlast utifrån totalvikten.

Man har även sänkt gränsen för när polisen kan hindra fortsatt färd med ett överlastat fordon. Tidigare låg gränsen för det på 20% av maximilasten, nu är den sänkt till 10% och man räknar på totalvikten. Det har man gjort eftersom trafiksäkerheten påverkas mer av överlast på totalvikten.

Poliskontroll.jpg

 

Överlast beräknas nu på totalvikt och inte maximilast

Som tidigare nämnt beräknar man nu inte överlast på maximilasten längre utan på totalvikten. Det innebär att man inte blir straffad om maximilasten är överskriden men att totalvikten fortfarande är under.

Exempel: Du har en husvagn med totalvikt på 1700 kg och en lastvikt på 100 kg. Du har lastat vagnen med 200 kg och har nu en bruttovikt på 1800 kg. Med tidigare regler hade överlasten varit 100% (200 kg istället 100 kg) vilket blir väldigt dyra böter.
Det nya regelverket ger dig överlast under 10% vilket innebär helt andra och mildare påföljder.

Inte lika stor skillnad för husbil

Husbilar har generellt en högre totalvikt än husvagnar och har därmed inte haft lika låg maximilast som husvagnarna. De nya reglerna innefattar alla typer av fordon och därmed även husbilar och det kan underlätta lite för dem som tidigare har tömt vattentankar eller låtit cyklarna stå kvar hemma.

Med det sagt är det upp till dig att hålla koll på hur mycket du lastar och överskrider du totalvikten är det böter som gäller. Ett tips är att försöka väga ditt fordon med packning och passagerare innan du drar ut på vägarna.

Nyheter - Nya regler för överlast 1 januari 2021 - ctl00_cph1_defaultContent_po_3870_dc3870_dcc1_po_3882_dc3882

Skilja på begreppen för fordonsvikter

  • Tjänstevikt

Tjänstevikt är den vikt som tillverkaren räknar med att fordonet har när man brukar det, förare, bränsle och grundutrustning som reservhjul räknas oftast in. Men det är inte lagstadgat vad som ska räknas med. Dessutom ingår inte alltid extrautrustning som markis eller solceller in.

  • Max lastvikt

Som lastvikt räknas allt det som ägaren lastar in, sängkläder, grill, passagerare och mat. Ofta är denna lågt satt och det har innan lagändringen varit svårt att få med sig det mest nödvändiga på ett lagligt sätt om man innehar ett vanligt B-körkort.

  • Totalvikt

Totalvikten är tjänstevikt plus beräknad maxlast. Det är denna vikt som är intressant, då det faktiskt är den som till exempel chassit och bromsar är anpassade för så att fordonet ska kunna framföras säkert.

  • Bruttovikt

Den vikt ditt fordon väger för stunden. Det är den som spelar roll gentemot totaltvikten om du blir stoppad av polisen.

Ställ dig på vågen i vår

Eftersom tjänstevikten inte alltid stämmer överens med verkligheten är det viktigt att väga sitt fordon för att veta att man håller sig på rätt sida om reglerna. På en del av våra stora återvinningscentraler kan man få väga sitt fordon gratis om man ringer och kollar först. Annars är polisens vågstationer utmed vägarna ofta öppna för allmänheten.

De bilprovningar som tar emot större fordon har vågar som man kan köra upp på och för att få koll på att man framför sitt fordon säkert när hela semesterpackningen är inlastad.

Det är också viktigt att hålla koll på att du får framföra ditt fordon, eller bil plus husvagn, med den körkortsbehörighet du har. Ibland har din husvagn en högre totalvikt än vad du faktiskt får dra med ditt fordon och din behörighet. För att hålla koll på det finns det till exempel trafikverkets släpvagnskalkylator.